© Auto-Advies J.Speksnijder....................webdesign JSDesign

 

 

E-MAIL

Disclaimer

 

Autoadviezen.nl

De informatiesite voor APK2 keurmeesters

 

Winterbanden en de regelgeving in de diverse landen 2008/2009
(bron: met dank aan Ronden Banden)


voor een printversie van onderstaande tekst, klik hier

 

Oostenrijk

Voor personenwagens, bussen met maximaal 8 zitplaatsen, lichte bedrijfsvoertuigen met een maximum toegestaan totaalgewicht t/m 3.500 kg en campers, geldt dat de voertuigen van 1 november tot 15 april moeten zijn voorzien van winterbanden wanneer sprake is van winterse omstandigheden. Voor sneeuwkettingen op de aangedreven as geldt hetzelfde, echter, sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan wanneer het wegdek bedekt is met een compacte sneeuw- of ijslaag. Uitgangspunt hierbij is dat het wegdek niet door de kettingen beschadigd mag worden. Winterbanden, herkenbaar aan de M+S codering en sneeuwvloksymbool dienen op alle assen gemonteerd te worden en een profiel te hebben van minstens 4 mm voor radiaalbanden. Bestuurders van voertuigen die niet aan de Oostenrijkse eisen voldoen, riskeren een boete van € 35 tot € 5.000. Tevens geldt de omgekeerde bewijsplicht. Dat wil zeggen dat wanneer een bestuurder van een voertuig uitgerust met zomerbanden in de winter betrokken raakt bij een ongeval, bij voorbaat in staat van beschuldiging wordt gesteld. Ook kan het verzuimen van de winterbandenplicht leiden tot problemen bij het claimen van de schade bij verzekeraars en zelfs tot inbeslagname van het voertuig.

 

Duitsland

Vanaf mei 2006 moeten auto's in winterse omstandigheden beschikken over een winteruitrusting. Hieronder vallen vooral voor winterse omstandigheden geschikte banden en voldoende ruitensproeiervloeistof. Deze verplichting geldt ook voor Nederlandse auto's. De boete op het rijden met ongeschikte banden is € 20; in geval van gevaarzetting of hinder is de boete € 40 en 1 strafpunt. Naast een boete kan het niet gebruiken van winterbanden leiden tot (mede)aansprakelijkheid bij ongevallen omdat de bestuurder van een auto op zomerbanden minder goed kan reageren op onverwachte situaties. Immers zonder winterbanden is er in winterse omstandigheden minder grip en een langere remweg. Als er winterbanden gemonteerd zijn, dan moet men zich houden aan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Indien deze snelheid lager is dan die van de auto, moet deze maximumsnelheid met een voor de bestuurder zichtbare sticker worden aangegeven.

 

Italië

Op bergwegen kan winteruitrusting (kettingen of winterbanden) verplicht zijn. Dit wordt met een verkeersbord aangegeven. Niet gebruik van winterbanden bij winterse omstandigheden kan leiden tot (mede)aansprakelijkheid bij ongevallen en kan ook strafrechtelijke gevolgen hebben.

 

Frankrijk

Uitgangspunt is de algemene bepaling dat banden moeten corresponderen met de wegomstandigheden. Op grond van dit uitgangspunt kan het rijden op zomerbanden in winterse omstandigheden leiden tot aansprakelijkheid voor ongevallen en strafrechtelijke gevolgen hebben. Voor bergwegen kan winteruitrusting verplicht gesteld worden. Dit wordt met een verkeersbord aangegeven.

 

Zwitserland

Geen wettelijke regeling, wel aanbevolen. Bij een ongeval kan het niet gebruiken van winterbanden echter wel een belangrijke rol spelen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en leiden tot strafrechtelijke vervolging. Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht op wegen die aangeduid zijn met een overeenkomstig verkeersbord. Er is geen periode gespecificeerd omdat in de Alpen zelfs in de zomer sneeuwval kan voorkomen. Minstens twee aangedreven wielen van dezelfde as of één aan iedere kant (als het gaat over dubbele wielen) moeten uitgerust zijn met metalen sneeuwkettingen of vergelijkbare systemen die gemaakt zijn van een ander materiaal, maar goedgekeurd door het Federale Agentschap van de Wegen (OSR Artikel 29).

 

Zweden

Wanneer de weersomstandigheden dat vereisen, moet de auto met winteruitrusting (winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden) worden uitgerust. Bij een aanrijding kan rijden zonder winteruitrusting leiden tot (mede)aansprakelijkheid.

 

Noorwegen

Wanneer de weersomstandigheden dat vereisen, moet de auto met winteruitrusting (winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden) worden uitgerust. Het rijden zonder winteruitrusting kan (mede)aansprakelijkheid tot gevolg hebben. In Noorwegen kunnen zelfs in de maand juni nog gladde wegen voorkomen.

 

Finland

Winterbanden, ook voor buitenlandse bezoekers, verplicht van 1 december tot 1 maart. Banden met spikes zijn toegestaan vanaf 1 november tot en met 31 maart of tot de eerste maandag na Pasen. In Finland is het niet verplicht sneeuwkettingen aan boord van het voertuig te hebben.

voor een printversie van bovenstaande tekst, klik hier

 

Voor aanvullende tips en vragen over het gebruik van Winterbanden in diverse landen
KLIK HIER

 

aan bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend.

..........aan deze site kunnen geen rechten worden ontleend ..........